Болести и лечение на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза лежи незабележимо под щитовидния хрущял. Понякога се уголемява необичайно и тогава се появява гуша.

Щитовидната жлеза регулира основната обмяна. Това е скоростта, с която клетките на организма в спокойно състояние произвеждат от храната енергия и я използват. Голямо количество хормон на щитовидната жлеза означава голям разход на енергия. Два хормона представляват този „педал на газта“ за обмяната на веществата в организма: Т1 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). И двата използват като градивен елемент йода.

Ако в организма циркулират твърде малко хормони на щитовидната жлеза, хипоталамусът реагира на това. Той разпорежда на хипофизата да произведе хормон, който ще стимулира щитовидната жлеза към повишено хормонообразуване. Този кръговрат може да бъде прекъснат на различни места:

– хормоналните жлези в мозъка не образуват достатъчно хормони, стимулиращи щитовидната жлеза. При това за крайния резултат е равнозначно коя от двете жлези е извън строя

– щитовидната жлеза не е в състояние да изпълни заповедта на мозъка: „Хормоните в кръвта!“

– в недостатъчни количества е градивният материал за хормоните, йодът.

В тези три случая на организма не му достигат хормони на щитовидната жлеза.

Повишеното производство на тези хормони винаги изхожда от тъканта на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда и един друг хормон, калцитонина. Той взема участие в обмяната на калция и фосфатите.

ГУША

Гушата е видимият признак за това, че регулаторната система за производство и действие на хормона на щитовидната жлеза е увредена. Тя може да се дължи както на понижена, така в на повишена функция на щитовидната жлеза. Най-често гушата се появява при йоден недоимък в организма.

Оплаквания

Нарастващата щитовидна жлеза в повечето случаи не дава никакви оплаквания. Едва когато заеме много място, уголемяването става видимо като „дебела шия“ и се опипват евентуална възли. Тогава и гласът може да стане по-дрезгав, затруднява се и поемането на въздух.

Причини

Гуша при йоден недоимък: Йодният недоимък предпоставя клетките на щитовидната жлеза да нарастват. Повече жлезна тъкан може да произведе повече хормони. Така организмът се опитва да отстрани недоимъка. В повечето случаи това му се отдава напълно.

Гуша при намалена функция на щитовидната жлеза: Измерващите прибори на хормоналните жлези в мозъка постоянно съобщават „твърде малко хормони на щитовидната жлеза“. В отговор на това хипофизата произвежда повече тиреостимулиращ хормон. Той подтиква щитовидната жлеза, която вече прави всичко възможно, но въпреки това не може да снабди клетките на организма с достатъчно хормони.

Риск от заболяване

Жените се засягат около четири пъти повече отколкото мъжете. Гушата се развива по-често в хормонално активните периоди като пубертет, бременност или по вре-ме на климактериума.
Рискът от заболяване нараства, ако:
– питейната вода съдържа малко йодид и вие се храните с бедна на йод храна;
– пушите;
– приемате медикаменти.

Възможни усложнения:

В уголемената щитовидна жлеза части от нея могат съвсем да преустановят производството на хормони. Възниква т.нар. „студен възел“, който вече не допринася за снабдяването на организма с хормони на щитовидната жлеза. В редки случаи такъв възел може да се изроди в злокачествен. Други части от тъканта на щитовидната жлеза могат да се превърнат в „горещи възли“: те престават да се подчиняват на командите на хипофизата и произвеждат своите хормони несъобразено с нуждите на организма.

Йодният недоимък по време на бременост заплашва детето: по-чести са абортите, може да се развие гуша у детето. Когато липсват хормони на щитовидната жлеза, това засява умственото развитие на детето.

НАМАЛЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА (ХИПОТИРЕОЗА) 

Човек може да се роди с намалена функция на щитовидната жлеза, но тя може да се развие и впоследствие. Оплакванията са най-различни според това дали се касае само за недоимък на хормони или те изцяло липсват.

КРЕТЕНЕИЗЪМ (ВРОДЕНА ХИПОФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА)

Ако понижената функция на щитовидната жлеза у една бременна жена не се лекува достатъчно, при детето това може да доведе до аномалии на скелета и нервната система.

Ако хормоните на щитовидната жлеза изцяло липсват, се раждат силно увредени умствено и физически деца. Лечението замества само липсващите хормони на щитовидната жлеза. Дефектите в развитието остават необратими.

Поради това през първата седмица след раждането в рамките на превантивните изследвания на кръвта се определя и нивото на хормона, стимулиращ щитовидната жлеза.

МИКСЕДЕМ (ПРИДОБИТА ХИПОФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА)

Оплаквания

Намалена работоспособност и възможност за концентрация, умора, постоянно зъзнене. Вътрешният и външният ритъм на живот се забавят, човек затъпява и става ленив. Депресивни настроения утежняват живота му. Тези признаци често не се разпознават от лекарите. Обикновено се казва: неспецифични възрастови оплаквания. Може, но не е задължително, да е налице гуша. При изразен хормонален недоимък прави впечатление сухата, гладка кожа. Косата щръква, гласът загрубява.

Кърмачетата са впечатляващо спокойни, сучат и имат запек. По-големите деца израстват подчертано бавно и късно навлизат в пубертета. Тяхната интелигентност може да е ограничена.

Причини

– всички причини, които водят до развитието на гуша

– намаленото количество хормони на щитовидната жлеза може да бъде резултат от лечение с медикаменти, операции, облъчвания или възпаления на щитовидната жлеза

– защитната система на организма може да открие в щитовидната жлеза „враг“ и да разруши тъканта й

– в редки случаи хормоналните жлези в мозъка не образуват достатъчно стимулиращи хормони, така че щитовидната жлеза не получава импулси за хормонална продукция.

Риск от заболяване

Почти всеки стотен човек има понижена функция на щитовидната жлеза. Жените се засягат пет пъти по-често от мъжете. Най-често болестта се открива между 40-ата и 60-ата година от живота.

Възможни усложнения

Смущения в кръвообращението, промени на сърцето и белия дроб, набиране на течност в организма. При жените менструационният цикъл става нередовен, при мъжете се загубва влечението към секс.

Ако при едно дете заболяването се открие твърде късно и то не получава липсващите хормони редовно, физическото и умственото му развитие може да бъде затормозено. Само в много редки случаи намалената функция на щитовидната жлеза може да бъде причина за наднормено тегло.

ПОВИШЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА (ХИПЕРТИРЕОЗА)

Има различни причини за това в кръвта да циркулират твърде много хормони на щитовидната жлеза. Признаците на заболяването са еднакви, а лечението – различно.

БАЗЕДОВА БОЛЕСТ (ДИФУЗНА ХИПЕРТИРЕОЗА)

Оплаквания

Повишеното съдържание на хормони на щитовидната жлеза поставят процесите в организма и живота на човек изобщо на високи обороти:

– вътрешно неспокойствие, сърцебиене, треперещи пръсти
– на засегнатите винаги им е прекалено топло, много се изпотяват
– загуба на тегло, въпреки големия апетит
– бързо говорене, нервни движения, разконцентрирано поведение
– може да е налице и гуша, но не е задължително
– при хората над 60 години: намалена работоспособност, загуба на всякакви интереси

Най-малко при един на трима души с хиперфункция на щитовидната жлеза изведнъж очните ябълки ясно изпъкват навън. Това е съпроводено от следните оплаквания:

– парещи, сълзящи очи
– размазано или двойно виждане
– светлочувствителност
– главоболие в челната област

Причини

Базедовата болест се приема за автоимунно заболяване. Щитовидната жлеза произвежда своите хормони в прекомерно и несъобразено с нуждите на организма количество.

Риск от заболяване

Жените боледуват пет пъти по-често от базедова болест в сравнение с мъжете. Болестта се изявява най-често в периодите на „хормонално раздвижване“ като пубертет, бременност и климактериум.

Възможни усложнения

Постоянната работа под високо налягане натоварва сърцето. Костите могат да станат чупливи. Клепачите не се затварят напълно върху изпъкналите напред очни ябълки. В резултат на това могат да настъпят разязвявания по роговицата и възпаления на конюнктивита. В най-лошия случай заплашва слепота.

АВТОНОМЕН АДЕНОМ (ЛОКАЛИЗИРАНА ХИПЕРТИРЕОЗА)

Автономният аденом е „самостоятелна“ тъкан в щитовидната жлеза. Той не се подчинява повече на командите на хипофизата и произвежда своите хормони вече несъобразено с нуждите на организма.

Оплаквания

Както при базедовата болест. Очите обаче никога не изпъкват.

Причини

Ако при йоден недоимък щитовидната жлеза се уголеми, може да се образува автономна тъкан. Това често остава незабелязано, докато по-голямо количество йод не даде материала за свръхпродукция на хормони. Толкова много йод най-често идва в организма от йодсъдържащи рентгеноконтрастни вещества.

Риск от заболяване

Десет до 50 процента от всички състояния на хиперфункция на щитовидната жлеза се дължат на автономен аденом. Рискът от заболяване се повишава, ако организмът не се снабдява достатъчно с йод.

Възможни усложнения

Здравата част на щитовидната жлеза преустановява дейността си. Работата на автономния аденом води до хиперфункция на щитовидната жлеза.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Различните форми на възпаление на щитовидната жлеза се различават по това дали оплакванията се появяват внезапно и бурно (остро възпаление на щитовидната жлеза) или постепенно (подостро възпаление на щитовидната жлеза). Формата, протичаща дълго време незабележимо, се нарича хронично възпаление на щитовидната жлеза.

Оплаквания

Остро възпаление на щитовидната жлеза:
– болки в гърлото
– чувство на натиск и оточност на шията и затруднения в гълтането
– пресипналост
– висока температура
Подостро възпаление на щитовидната жлеза: Оплакванията са същите както при острото възпаление, но температурата се повишава много рядко.

Хронично възпаление на щитовидната жлеза: Дълго време протича безсимптомно и се проявява едва с усложнението си – понижена функция на щитовидната жлеза.

Причини

Остро възпаление на щитовидната жлеза: Бактериална инфекция или като резултат на лечение на други заболявания на щитовидната жлеза с радиоактивен йод.

Подостро възпаление на щитовидната жлеза: Вирусна инфекция.

Хронично възпаление на щитовидната жлеза: Автоимунно заболяване, при което организмът използва защитните си сили срещу самия себе си.

Риск от заболяване

Остро възпаление на щитовидната жлеза: То е много рядко.

Подостро възпаление на щитовидната жлеза: Появява се най-често в резултат на простуда или вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Жените се разболяват четири пъти по-често от мъжете.

Хронично възпаление на щитовидната жлеза: Най-честото от всички възпаления на щитовидната жлеза. Жените се засягат двадесет пъти по-често от мъжете.

Възможни усложнения

Всяко възпаление разрушава тъканта на щитовидната жлеза. Според това, колко е голям засегнатият участък, след това не могат да се образуват достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Настъпва хипофункция на щитовидната жлеза.